bostäder

Idag skriver DN om utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm. Det är väl knappast förvånande att innerstadsbor ser sin chans att göra ett klipp medan de i ytterförorterna faktiskt har mycket lite att tjäna på en ombildning. De bor i oatraktiva lägenheter som inte blir mer attraktiva bara för att de skulle göras om till bostadsrätter.

Jag blir så otroligt arg när jag läser nyheter om hur den borgeliga majoriteten i Stockholms Stadshus hanterar bostadsfrågan. En utförsäljning är fantastisk för alla som bor i innerstaden. De får köpa sina lägenheter till vrakpris och tjänar miljonbelopp den dag de bestämmer sig för att sälja vidare. De som har turen att ha ett kontrakt i innerstaden tjänar alltså massvis med pengar på tillgångar som är stadens, det vill säga alla Stockholms invånares tillgångar. Men, det allra mest störande med den här politiken är den ökning av bostadssegrationen det leder till. Innerstadslägenheterna blir dyra, vilket gör att enbart kapitalstarka människor har råd att bo där emedan ytterförorter som är oatraktiva förblir billiga och därmed helt enkelt drar till sig grupper med mindre pengar. Vi kommer i än högre grad än idag att få A och B-bostadslag men med den stora skillnaden att de från B-laget har otroligt liten chans eller möjlighet att flytta.

Lyckas utförsäljningen i förorterna skapar den här politiken dessutom ett C-lag. Nämligen alla de som inte har möjligheten att gå till banken och få ett lån till att köpa en bostadsrätt eller redan har turen att bo i ett hyreskontrakt. Dvs, ungdomar, folk med dåligt betalda jobb, nyanlända invandrare, folk med sociala svårigheter. De kommer att få slåss om det lilla bostadsbestånd som finns kvar i allmännyttan och få så otroligt mycket svårare att få in en fot på bostadsmarknaden. Och den föreslagna hyresgarantin blir ju helt meningslös om det inte finns några hyresrätter att få tag på.

Nej, den borgeliga bostadspolitiken är skräp! Vi behöver många allmänna (och icke allmänna) hyresrätter. Bygg fler (något som borgarna också effektivt stoppat med  det indragna stödet till byggandet av hyresrätter) och sälj inte ut alla våra tillgångar!

Kommentarer
Postat av: Björn

jag vet vad du menar. jag blir så matt att jag inte ens orkade titta på artikeln. Jag undrar varför man måste sälja till såna vrakpriser men det är väl för att få igenom det hela. Men det är galet att alla som får möjlighet att köpa idag kan käna så pass mycket pengar medan den som inte har råd hamnar efter.

(få se om det går att kommentera)


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback