tomasistiskt värdetänk

Idag efter en ganska het debatt idag med en god vän om vad som skapar värden så kände jag ett behov utav att formulera mig lite mer i lugn och ro. Det hela handlade om värdelära, vad som skapar värden. Vi stod för rätt motsatta åsikter just när vi pratade (ohh. polemik you gotta love it). Men, egentligen kanske det inte är så olika, mest vad man väljer att fokusera på. 

Nå, vi tar det från början. Grovt förenklat så kan man kanske säga att mer marxistiskt ekonomitänk säger att mänskligt arbete i sig skapar värde. Det är därför guld blir så dyrt eftersom det går åt väldigt mycket arbete för att gräva upp en ganska liten mängd guld. Lika förenklat kan man säga att liberaler anser att värdet skapas i det att det är många som vill betala för guld, men det finns inte så mycket guld. Alltså att värdet uppkommer ur att folk vill betala för saker (tillgång och efterfrågan).

Jag har svårt att förstå den liberala idén om att värden uppstår utan produktion. Så länge ingen människa producerar en vara/tjänst (eller vad man nu kan tänka sig) så finns ju inget värde hur mycket folk än är villiga att betala för det. Alltså om ingen vill producera ett värde (vara/tjänst), uppstår heller inget värde (vara/tjänst). Så en fri marknad är bra på att prissätta saker och räkna ut vilket värde mänskligt arbete och produktion kommer att få. Men, som jag ser det, är det fortfarande insatsen från människor som skapar det faktiska som köps och säljs, det vill säga det som är värt något. Marknaden prissätter alltså mänskligt arbete inom olika sektorer. En advokattimme är värd så mycket, en dagisfrökentimme är värd si och så mycket.

Vissa typer av arbete, framför allt då produktion, snarare än tjänster, skapar ju saker som kan säljas om och om igen. Egentligen vad som helst (kolla bara in tradera), men det viktiga i sammanhanget är kanske saker som bostadshus, fabriker och liknande tillgångar som kan hjälpa till att producera varor eller tjänster. De prissätts om och om igen. Efter potentialen att få ut mer värde ur dem genom att producera boende eller nya varor.

Samma sak med väldigt imateriela saker, patent, varumärken, tankar á la tankesmedjor, för att nämna några exempel. De prissätts efter dess möjlighet att öka värdet på inlagda arbetstimmar, men det är fortfarande mänskligt arbete som ligger bakom det imateriela. Det krävs mycket arbete för att bygga upp ett varumärke eller komma på ett patent. Så det är i grund och botten återigen (som jag ser det) mänsklig produktion som skapar något av värde som sedan kan prissättas av marknaden, eller något annat.

Kommentarer
Postat av: Arktos

jag kunde inte heller låta bli att utrycka min åsikt. =)

http://bjornaxen.wordpress.com/2008/02/03/att-vardera-arbete/

Postat av: Arltos

här försöker man trackbacka, men icke!

http://bjornaxen.wordpress.com/2008/02/06/att-vardera-arbete-ii/

2008-02-06 @ 18:43:20
URL: http://bjornaxen.wordpress.com
Postat av: Arktos

http://bjornaxen.wordpress.com/2008/02/08/att-vardera-arbete-iii/

2008-02-08 @ 12:12:37
URL: http://bjornaxen.wordpress.com
Postat av: Herr E

trevligt att läsa dina tankar i sin helhet om detta. Undrar om det är så att kruxet ligger i språkbruket. det ser ut som att en liberal skulle likställa värdesättning och prissättning. om man drar ihop dessa ser det ut att vara väldigt likt tycker jag.

jag skulle vilja höra vad det ger att värdesättning inte är samma sak som prissättning. vad är ett vädrde utan ett pris och vad händer när priset inte stämmer med värdet?

2008-02-11 @ 11:29:34
Postat av: k-paw

att värdesättning och pris inte är samma sak händer ständigt och jämnt. Ibland leder det till att folk känner sig utnyttjade eller att det helt enkelt inte blir någon affär (om prissättningen är lägre än värdet) eller helt enkelt att folk känner att de har gjort värsta klippet. Men, oftast påverkar det ingenting, hobbyisten kommer att fortsätta utöva sin hobby även om den inte prissätts högt för att han värderar den högt osv osv.

2008-02-12 @ 20:44:02
URL: http://kinapuffen.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback