80% eller inte?

Läste precis att socialdemokraterna lovar att höja ersättningsnivån i a-kassan tillbaka till 80% om de vinner nästa val. Bra tycker jag som anser att vi ska ha en rejäl trygghet med ersättningar för inkomstbortfall.

framtiden

I natt kunde jag inte sova. Jag låg och vred och vände mig i sängen och lyssnade på podcaster från p1, min vän i etern. Skälet till sömnsvårigheten var framtiden. Denna otroligt gäckande tidpunkt. Vad ska det bli av mig? Vad ska jag ta mig till? Bör jag satsa på att bli en djävel på japanska och lingvistik och ja.. hanka mig fram? Sen framåt sextiden på morgonen kom en gammal tanke tillbaka till mig. Socionom. Ja, kanske är det socionom jag ska bli. Jag har bara 70 CSN-veckor kvar, men det skulle nog gå. Fan också... Jag måste tänka över det här.

bostäder

Idag skriver DN om utförsäljningen av allmännyttan i Stockholm. Det är väl knappast förvånande att innerstadsbor ser sin chans att göra ett klipp medan de i ytterförorterna faktiskt har mycket lite att tjäna på en ombildning. De bor i oatraktiva lägenheter som inte blir mer attraktiva bara för att de skulle göras om till bostadsrätter.

Jag blir så otroligt arg när jag läser nyheter om hur den borgeliga majoriteten i Stockholms Stadshus hanterar bostadsfrågan. En utförsäljning är fantastisk för alla som bor i innerstaden. De får köpa sina lägenheter till vrakpris och tjänar miljonbelopp den dag de bestämmer sig för att sälja vidare. De som har turen att ha ett kontrakt i innerstaden tjänar alltså massvis med pengar på tillgångar som är stadens, det vill säga alla Stockholms invånares tillgångar. Men, det allra mest störande med den här politiken är den ökning av bostadssegrationen det leder till. Innerstadslägenheterna blir dyra, vilket gör att enbart kapitalstarka människor har råd att bo där emedan ytterförorter som är oatraktiva förblir billiga och därmed helt enkelt drar till sig grupper med mindre pengar. Vi kommer i än högre grad än idag att få A och B-bostadslag men med den stora skillnaden att de från B-laget har otroligt liten chans eller möjlighet att flytta.

Lyckas utförsäljningen i förorterna skapar den här politiken dessutom ett C-lag. Nämligen alla de som inte har möjligheten att gå till banken och få ett lån till att köpa en bostadsrätt eller redan har turen att bo i ett hyreskontrakt. Dvs, ungdomar, folk med dåligt betalda jobb, nyanlända invandrare, folk med sociala svårigheter. De kommer att få slåss om det lilla bostadsbestånd som finns kvar i allmännyttan och få så otroligt mycket svårare att få in en fot på bostadsmarknaden. Och den föreslagna hyresgarantin blir ju helt meningslös om det inte finns några hyresrätter att få tag på.

Nej, den borgeliga bostadspolitiken är skräp! Vi behöver många allmänna (och icke allmänna) hyresrätter. Bygg fler (något som borgarna också effektivt stoppat med  det indragna stödet till byggandet av hyresrätter) och sälj inte ut alla våra tillgångar!

íslenska

Ibland när man surfar runt på internet hittar man riktiga skatter. Den senaste jag lyckats gräva fram är den här sidan: islenska.net. En helt fantastisk sida med en mycket bra grammatik över isländskans alla konjugationer och deklinationer. Som den otroliga språknörd har jag svårt att slita mig och har pysslat och suttit med den där sidan timtal sedan jag funnit den. Rekomenderas varmt!

irritation

Irritationen ar idag total. Inte nog med att skolan borjar igen, vilket jag inte sett fram emot. Dessutom rakar jag ut for annu mer strul, eller vad man nu ska kalla det for, med mitt manadskort pa lokaltrafiken. Hela forra terminen kunde jag inte fa studentrabatt for att de vagrade klistra pa en lite klisterlapp som behovdes pa baksidan av mitt studentkort. Vilket jag tyst fann mig i och helt enkelt betalade det tredubbla priset for manadskortet (600 kronor istallet for 180 kronor). Sa idag nar skolan borjar igen gar jag lydigt och koper det dar manadskortet och dom da min forvaning nar jag kommer till skolan och blir kallad till kontoret for att de ska satta pa den dar djavla klisterlappen!!!!! Och tydligen gar det inte att byta och fa pengarna tillbaka pa det javla manadskort jag redan kopt sa jag har slangt 420 kronor i sjon. Hade inte skolan kunnat ringa, mejla, skicka ett vanligt brev, smsa eller pa nagot annat satt kontaktat mig nar de visste att jag och alla som bodde pa min korridor haft problem med det har och klagat atskilliga ganger... An mer irriterande blir det for att jag ar skitfattig och de dar pengarna hade gjort all skillnad mellan att bara ata ris i en manad och att ata ris med nagonting till... [suck] Jag far val hoppas att nagot bra hander snart sa jag blir glad.

humor

säga vad man vill men britter kan humor. hittade den här filmen på youtube. Den kommer från den gamla serien smack the pony, om nu någon kommer ihåg den? Helt fantastisk humor precis i min smak.

glad påsk

glad påsk på er allihopa!
Påsken är helt klart en av de bästa högtiderna. Den är inte så hypad så den brukar bli lätt läjdback, något jag verkligen uppskattar. Jul, midsommar, nyår och alla de högtiderna tycker jag mest är stressande så påsken passar mig som hand i handske. Och ju mindre man tänker på jesus och desto mer påskharar i choklad man äter desto bättre. Jag tycker illa om när högtider förknippas med religion, ju mer högtiderna bara blir ursäkter för att umgås och kanske hänga lite fjädrar i ris eller köpa en gran och klä med glitter desto gladare blir jag. Det gör mig verkligen jättetrött när folk klagar på att ingen kommer ihåg varför vi firar jul och så vidare. Det är bara bra om dagens ungdomar inte kommer ihåg det. Mindre religion till folket säger jag!

Själv firade jag påsken med ett besök på IKEA tillsammans med kim. Det är alltid lika kul att åka dit. Och så kan man jul tillfredställa stora delar av sitt svenskmatochgodisbehov. Bilder från utflykten och mycket annat hittar ni som vanligt i min
bilddagbok.

matkrig i shibuya

Herregud. Idag när jag var nere i Shibuya för att få mig en hamburgare till livs så råkade jag ut för något jag aldrig råkat ut för förut i japan. Matkrig! Inne i rökrummet på wendy's (som faktiskt har mycket goda hamburgare, även om jag inte helt och hållet förstår grejen med att de är fyrkantiga) började några gyarusar kasta milkshake på varandra. Jag var skyddat av glasväggen mellan mig och rökrummet men blev ändå något chockad. Fast, de verkade ha kul och skrattade hela tiden och sen hjälpte de till och med att städa upp så vem är jag att döma?
Jag blev dock väldigt överraskad.

bögar och sånt

Ibland blir jag så djävla rädd och så djävla arg. Tänk att folk kan vara så här onda. Dessutom rätt oeftertänksamt. Om italien dödar sina bögar lär ju gucci och prada och alla de företagen gå i graven, dåligt för ekonomin alltså.