kostnad för barn (och tankar däromkring)

Läser nu äntligen artikeln om barnafödande i Japan. Snubblar där över en ganska läskig siffra (men i mina ögon en väldigt bra förklaring till varför Japans födelsetal är så sjukt låga). Den beräknade kostnaden för att föda upp (ehm, uppfostra?) ett barn i Japan, med universitetsutbildning och allt är ¥28600000. Alltså, tjugoåttamiljonersexhundratusen yen. I svenska kronor är det nästan 1,7 miljoner. Det förutsätter dessutom att man alltid väljer de billigaste skolalternativen (det dyraste alternativet, med privatskolor och läkarutbildning är ¥63000000≈3,6 miljoner kronor), och inte skickar sina barn till juku (extraskolor) eller har dem på dagis. Alltså måste föräldrarna antingen bo med mor/farföräldrarna eller så måste någon (kvinnan) sluta jobba för att ta hand om familjen för att det ska gå. Så då tillkommer förlorad inkomst för kvinnan till kostnaden för barnet. 

Motsvarande kostnad i Sverige är cirka 1,1 miljon kronor, fram till artonårsdagen, den japanska siffran räknar med att barnet behöver försörjas av föräldrarna under sin utbildning då någon CSN-motsvarighet inte direkt existerar i Japan.I den svenska siffran är dock förlorad arbetsinkomst medräknad. Åtminstone enligt dinapengar.se som siffrorna kommer ifrån.

En sådan här enkel jämförelse kanske inte är helt rättvis, den tar ju inte in sådana faktorer som disponibel inkomst (som tenderar att vara högre i Japan) och liknande men säger ändå något om kostnaden att uppfostra ett barn. Och jag förstår verkligen om barn väljs bort när kostnaden blir så hög som den blir i Japan. Eller att man väljer kvalitet istället för kvantitet. 

Jag skulle tro att en stor anledning till att kostnaden är så olika är just de olika system som länderna har. I Sverige bärs en väldigt stor del av kostnaden för ett barn (skola, vård, omsorg) av samhället via staten. Vi bidrar dessutom direkt till att minska kostnaden för att ha barn med sådana saker som barnbidrag. Och även om jag själv inte är så förtjust i barn, jag vet varken hur man pratar med dem eller varför man skulle vilja göra det, förstår jag verkligen nyttan för att samhälle att stödja barnfamiljer. Effekterna kan bli rätt katastrofala annars. I exemplet Japan så beräknas andelen av befolkningen som är över 65 ha gått över 60% år 2050. Det blir dyrt för vilket samhälle som helst med en så stor andel av befolkning i en oproduktiv ålder. Det här är också en av anledningarna till varför invandring är så bra, det ger mer arbetskraft som dessutom inte kostad något att föda upp (så lite SFI och annat kan vi lungt kosta på oss).

bio igen

Var på bio med anna kerstin idag, som för övrigt bloggar om livet som musiklärare här. Det var en rätt märklig film, först blev jag inte alls övertygad av estetiken, men långsamt långsamt drogs jag liksom in i berättelsen. Som vanligt fick man dock störa sig på biopubliken. Följande fel gjorde den:

1) Någon hade köpt en påse godis som prasslade helt sjukt mycket. De prasslade dessutom när det var som tystast i filmen, helt ogenerat.
2) De tyckte det var kul med tjocka människor och sa "vad äckligt!".
3) En person i publiken skrattade alldeles för högt. Något som alla andra nödtvunget skulle skratta åt.

Är det något jag gillar att klaga på och känna mig reaktionär kring är det hur folk går på bio. Sluta förstöra mina nittio spänn!!

Nåja, nu förstördes det ju inte helt och hållet. Berättelsen om de två bröderna och deras familj var så pass bra att det inte helt förstördes. Den sista skepsis jag kunde ha haft för filmen försvann på skoldiskot när följande hit spelades.

(notera ninjorna i videon. helt slumpmässigt helt otroligt bra.)

Den här låten är helt fantastisk. Och nog något av det bästa om åttiotalet presterat i musikväg. Dessutom är det en av mina karaokelåtar (eller en som Iva och Yuriko brukar sjunga tillsammans och jag avnjuta). I alla fall så är det en låt som får mig på fall totalt. Me like som man säger.

Nu ska jag försöka plugga lite. Vi får se hur det går. Måste läsa en jättelång artikel om japanskt barnafödande... Intressant, men ni vet hur det är med måsten.

tandkräm

Här om dagen stod jag och skulle köpa tandkräm i min (nästan) lokala butik. En snabb jämförelse visade att märken som man ser reklam för i snitt kostar mellan 20-30 kronor per tub, emedan butikens (nästan) egna märke kostade 6,98 per tub. Alltså cirka en fjärdedel av de andra tuberna. Snåltarmen slog till och jag köpte den billiga, som självklart visade sig vara ganska äcklig. Visserligen föga förvånande. Sluteffekten är dock rätt snarlik när borstandet väl är klart. Det känns lite mintigt och fräscht sådär...

Så men, om man bortser från smaken. Finns det någon anledning att betala över 20 spänn för tandkräm. Gör de där trefärgade, eller multiprotectionande tandkrämer verkligen mer nytta än de som bara är "tandkräm". Någon som vet? Jag orkar inte googla just nu...

bsg vs sw

Surfade runt på youtube idag och hittade den här... För nördigt...


0440

Tidig morgon och jag lider av något av det värsta som finns. Oproduktiv sömnlöshet. Jag får inget gjort och jag kan inte sova. 'suck' Så jag beklagar mig lite här istället. Det är ju det vettiga att göra.


tjejer och matte

En utmärkt kommentar till hur det här med kön funkar finns på xkcd.com, den bästa nördserien av alla.

bowling

I går var det sammankomst med vin hemma hos Åsa. Jag fick träffa delar av hennes arvikaförflutna och samtala. Det var mycket trevligt. Vid tiotiden fick vi en ingivelse att bowla. Sagt och googlat så visade det sig att det fanns ett bowling-ställe med sportsbar bara fem minuters promenad hemifrån Åsa. Vi tog oss dit och körde några banor (med rätt katastrofalt resultat för min del). Men det var otroligt kul. Dessutom kunde man moonwalka bra i bowlingskorna på bowlingbanan.

Efter det gick vi hem igen och småpratade framåt småtimmarna då det var dags att åka hem för att orka upp till födelsedagsfirande hos Tobias (hurra hurra!) och sen påföljande middag hos mor min. Både födelsedagsfikan och middagen hos min mor var väldigt trevlig. Wii på första stället och HD-film på andra. Jag ska försöka se bladerunner på riktigt här någon dag.


En riktig lösning

Nu ska vi se här. Vad tror vi är effektivast, två poliser som kommer och släpar dig till skolan (dit du verkligen verkligen inte vill gå) eller den här metoden?

Jag vet inte riktigt, men jag tror rätt mycket på den senare varianten. Precis som det står i artikeln så är skolkare knappast någon homogen grupp. Och att använda tvångsmedel som polisen är säkert effektivt på de flesta i ungefär en dag, upp till en vecka. Gör man inget åt orsaken utan bara åt symptomen kan man knappast hoppas åstadkomma någon långvarig förändring, om man inte vill skicka polisen hem till skolkarna var eviga dag. Tvångsmedel är sällan någon särskilt bra lösning för någonting egentligen.

'suck'

Vore det inte bra med aga också, förresten? När vi ändå pratar tvångsmedel liksom...

..... raljera raljera ...

Jag tänkte: "Hornytt?!?"

Såg byggvärldens nya reklam i natt när jag promenerade:

image30

Ja, ibland blir det ju så fel så fel...

irritationsmoment i vardagen.

I dag spenderade jag en lång stund i skolans datorsalar med att försöka skriva ut en artikel som jag behöver få läst, sammanfattad och presenterbar till morgondagens seminarium. Det hela var en rätt frustrerande upplevelse av massor med olika anledningar.

Så nu, när jag sitter här hemma i full färd med att läsa och sammanfatta och är rätt nöjd med situationen, jag dricker gott te, stillsam musik i bakgrunden, ett intressant ämne* och så vidare, när jag upptäcker att jag missat att skriva ut en sida. Så fruktansvärt irriterande. Ja, jag kan läsa den på datorskärmen, men då kan jag inte anteckna i marginalen, stryka under och hålla på. Plus att jag känner mig så jäkla korkad. En sida liksom... 'suck' Det är ett irritationsmoment av rang i vardagen.

För att allt inte ska vara nattsvart vill jag avsluta inlägget med ett youtube-klipp som alltid gör mig glad.





*ämnet för dagen är hur de ekonomiska relationerna mellan Kina och Japan fortsatt utvecklas trots det ganska ogynnsamma politiska läget, samt hur det här är förknippat med komplementära drag i ländernas ekonomi.

CSN

I natt på min nattliga promenad gick jag förbi en stor billboard med reklam för en röd mercedes-c klassad bil för 309600 kronor. Då kändes det som att min CSN-skuld inte var så farlig ändå, med tanke på vad vissa andra lägger 309600 kronor på.

komjunityer

Idag när jag surfade runt på ett community som jag hänger på, så stötte jag på följande bostadsannons på en kontaktsida:

ok allvar fan, ja behöver nånstans o bo, hyr ut ett rum ti mig :D plz (a)
haha
ne men seriöst om du har ett rum xtra eller känner nån som har d eller känner nån som känner nån plz tell me, sj klart betalar jag hyra :D
i sthlm dårå


Är det bara jag som direkt känner förtroende för annonsförfattaren och känner att det är just honom jag har letat efter som hyresgäst till mitt extra rum jag har att hyra ut. När han dessutom säger "sj klart betalar jag hyra" så förstår man att det inte är någon snyltare direkt.

Nu ska jag väl inte raljera för mycket, men inlägg som det här är knappast ovanligt på landets communitys och jag undrar hur de tänker och om det faktiskt ger resultat? Och ut i det fall att det ger resultat, hur tänkte de som hyr ut sitt rum till den annonsen? 

Juno

Var på bio igår med Jocke och såg Juno. Jag vet inte riktigt hur man ska beskriva den, men det var lite samma känsla som i Little Miss Sunshine. Båda två är i alla fall filmer jag rekommenderar starkt. För att sno ett citat av Åsa "det är skönt med amerikanska filmer som inte är amerikanska". Det bästa är när filmer presenterar något utan att moralisera kring det. Utan enkelt bara visar upp hur det kan vara och hur olika människor kan tänka kring det. Något Juno verkligen gjorde, den enda moralkakan (som jag uppfattade) var när människan som moraliserade över andras val blev uppläxad. En kaka helt i min smak.

I annat fall så har min gode vän Herr E börjat blogga han med. Så vi får hälsa honom välkommen in i bloggosfären.

go maggan!

Ibland är magdalena ribbing så rysligt bra. Jag är inget stort fan av äktenskapet och alla myter och romantiserande som sker kring det. Och när magdalena ribbing idag på sin etiketsspalt förklarar för alla kvinnor där ute hur det här med frieri går till blir jag väldigt glad. 

"Så vad är det du väntar på? Att din partner ska som det bruakr heta med en nutida fånig banal fras, "gå ner på knä" och fråga om du vill gifta dig? Varför frågar du inte själv? Vilken dag som helst, skottår eller inte, duger att fria till den man vill leva med.

Om man redan lever tillsammans är frieriet helt överflödigt."

Go maggan säger jag!

streetfighter

Jag vet att man kanske inte ska skratta... men jag kan ändå inte låta bli. Är jag en mycket ond människa nu?


min moster och hennes häst

Nu när jag ändå är i farten måste jag tipsa om ett inslag från GP-tv (varför gör alla tidningar webb-tv nu för tiden?) som både Ali Esbati och Josefin Brink skrivit om på sina bloggar. Helt hysteriskt kul och säger något om hur bisarrt Kd är. Varning för starka bilder och ett gott skratt när Kd-politikern pratar om "häst-bilden".

Uppdatering: för er som inte förstår vad jag syftar på med rubriken så vill jag bara påminna er om "jens orback-affären" så att ingen tror något om min moster.

dimsum

Lite dagbok också!

Idag var jag och åt dimsum med göran och björn. Det var verkligen jättegott. Det var ett litet thaiställe i gamla stan som tydligen inte bara sysslade med thaimat, utan även kinesiskt. Och det av rang! Vi åt en rad små olika rätter, dumplings av olika slag, något slags risrullar med fyllning och revbensbjäll. Hur gott som helst. Varmt att rekommendera.

Nu ska jag dock sätta mig ner och syssla med förberedelser inför nörderiet på tisdag.

tomasistiskt värdetänk

Idag efter en ganska het debatt idag med en god vän om vad som skapar värden så kände jag ett behov utav att formulera mig lite mer i lugn och ro. Det hela handlade om värdelära, vad som skapar värden. Vi stod för rätt motsatta åsikter just när vi pratade (ohh. polemik you gotta love it). Men, egentligen kanske det inte är så olika, mest vad man väljer att fokusera på. 

Nå, vi tar det från början. Grovt förenklat så kan man kanske säga att mer marxistiskt ekonomitänk säger att mänskligt arbete i sig skapar värde. Det är därför guld blir så dyrt eftersom det går åt väldigt mycket arbete för att gräva upp en ganska liten mängd guld. Lika förenklat kan man säga att liberaler anser att värdet skapas i det att det är många som vill betala för guld, men det finns inte så mycket guld. Alltså att värdet uppkommer ur att folk vill betala för saker (tillgång och efterfrågan).

Jag har svårt att förstå den liberala idén om att värden uppstår utan produktion. Så länge ingen människa producerar en vara/tjänst (eller vad man nu kan tänka sig) så finns ju inget värde hur mycket folk än är villiga att betala för det. Alltså om ingen vill producera ett värde (vara/tjänst), uppstår heller inget värde (vara/tjänst). Så en fri marknad är bra på att prissätta saker och räkna ut vilket värde mänskligt arbete och produktion kommer att få. Men, som jag ser det, är det fortfarande insatsen från människor som skapar det faktiska som köps och säljs, det vill säga det som är värt något. Marknaden prissätter alltså mänskligt arbete inom olika sektorer. En advokattimme är värd så mycket, en dagisfrökentimme är värd si och så mycket.

Vissa typer av arbete, framför allt då produktion, snarare än tjänster, skapar ju saker som kan säljas om och om igen. Egentligen vad som helst (kolla bara in tradera), men det viktiga i sammanhanget är kanske saker som bostadshus, fabriker och liknande tillgångar som kan hjälpa till att producera varor eller tjänster. De prissätts om och om igen. Efter potentialen att få ut mer värde ur dem genom att producera boende eller nya varor.

Samma sak med väldigt imateriela saker, patent, varumärken, tankar á la tankesmedjor, för att nämna några exempel. De prissätts efter dess möjlighet att öka värdet på inlagda arbetstimmar, men det är fortfarande mänskligt arbete som ligger bakom det imateriela. Det krävs mycket arbete för att bygga upp ett varumärke eller komma på ett patent. Så det är i grund och botten återigen (som jag ser det) mänsklig produktion som skapar något av värde som sedan kan prissättas av marknaden, eller något annat.

att bota en bostadsbrist

DN "erfar" att hyrorna visst ska höjas. Det finns så få saker som gör mig så arg som den borgeliga majoritetens bostadspolitik. De tänker sig att "bota" underskottet av lägenheter i våra snabbt växande storstadsområden genom att helt enkelt göra det för dyrt för kreti och pleti att bo där. De är med andra ord inte välkomna. Det finns nog få effektivare sätt att skapa social segregation än just detta. Förpassa de fattiga till långt ut i förortens nedgångna* områden och låt de som har bo ifred i innerstaden. 

En bra politik skulle vara att satsa på att få igång nybyggandet och det fort. Vi behöver ett nytt miljonprogram. Det kanske inte låter så lockande, men med erfarenheterna från vad som gick fel förra gången tror jag att vi har rätt god chans att få till det en andra vända runt. Framför allt om vi ser till att förtäta bebyggelsen kring nuvarande bostadsområden. Bygg ut innerstaden helt enkelt, gör den större genom att förtäta alla närförorter och tunnelbaneförorter här i Stockholm. Det skulle vara en bra bostadspolitik. Som ger folk möjlighet att bo centralt (där vi uppenbarligen vill bo) till priser man förhoppningsvis har råd med.

En förtätning skulle dessutom ha massor med positiva miljöeffekter. Mindre behov av biltransport längre sträckor. Möjlighet till effektivare lösningar för infrastruktur. kollektivtrafik och allt annat en modern stad behöver.

*som tur är försöker de väl göra något åt det här, även om järvafältssatsningen på många områden är rätt tveksam.