böcker

Har redan förköpt mig på massor av böcker den här månaden. Dock mest pocket då det är så sablans dyrt med inbundna. Något jag verkligen tycker är lite synd.

Jag började läsa i en av dem idag, en poesisamling med ett urval av dikter skrivna av Sonja Åkesson, och jag måste säga att jag är rätt hänförd. Ofta finns poesi, och poeter, i något slag av egen tänkt värld där de svåra orden och vändningarna är allt. På något vis kan jag uppleva den som förljugen där den som klarar av att uttrycka en banal sanning på svårast sätt vinner. Men, så ibland stöter man på de där poeterna som bara självklart, enkelt och med en kraft i språket som är näst intill... ja, nu hittar jag inget ord för det, men de kör fram som en bulldozer (fast en öm sådan) i en. Sonja Åkesson verkar vara en sådan poet. Här bara några rader från dikten Skärvor av en svit som inleder samlingen:

Han spjälkar sin bjälke.
Väger sin väg.
Ställer om klockan
: när var tiden inte liden?
uppdatering nötkött

Angående förra inlägget så om någon undrat varför det heter nötdjur och nötkött någon gång så avslöjar de ursprunget i senaste språket på p1. Sammanfattningsvis verkade det ha med verbet "njuta" eller "åtnjuta", helt enkelt de djur som man avnjöt, uppfödde och ägde till skillnad från de djur som sprang runt i skogen.

Jag vet i alla fall att jag undrat.

nött kött?

i Natt när jag var ute på en av mina lite lagom oregelbundna nattliga promenader så gick jag förbi Ritorps pizzeria och kebab (jag tror i alla fall det är så den heter). Just nu hade de specialerbjudande, 35 kronor för alla "standard.pizzor", helt klart ett billigt pris. Fast, det är inte det som är det spektakulära i berättelsen. Nedan ser ni ett foto på deras banderoll som aviserade pizzornas nya låga pris, men det var tydligen inte allt. De hade också "Giros och Nött Kebab". Nu vet jag inte om "nött kebab" kanske är en typ av kebab. "nött" skulle ju med all sannolikhet också kunna vara ett turkiskt ord. Jag skulle dock tro att det kanske är en felskrivning av nötkebab (till skillnad från gyros, som väl är fläsk?). Oavsett vilket tyckte jag att det var rätt kul. Felskrivningar i vardagen gör livet lite roligare.
image29

Det kanske dock är lite tråkigt för dem om de inte får till sin marknadsföring på en svenska som går hem i alla läger, det vanligaste är ju att man suckar när man ser dylika felskrivningar. Jag tänkte för ett ögonblick: "varför låter de inte någon svensk, alternativt med svenska som modersmål kolla stavningen". Det sorgliga är väl dock att med tanke på hur segregerat det här landet blivit att de troligtvis inte känner någon "svensksvensk". Handen på hjärtat hur många av er umgås med invandrare i någon större utsträckning? Jag vet att jag inte gör det i alla fall... 

Sen måste jag tillägga att jag är mycket tacksam för att ritorps pizzeria finns. Den har gött mig och mina vänner under mången rollspelskväll, när vi känt för att vi lyxa till det istället för att handla på den sjukt dåliga bagartorp-matbutiken. 

På återseende.

rulltrappsbestyr

Är tillbaka på min fasta tjänst på mörby centrums tunnelbanestation. Jag tänkte ta tillfället i akt till att utnyttja mitt nya mobila bredband och blogga lite från spärrhytten. Hela första halvtimmen spenderade jag med att bråka med stationens rulltrappor. Det gick bra till slut och jag fick till och med lite motion när jag sprang där upp och ner för att försöka få dem att funka som de skulle. Jag hade nästan börjat sakna detta eviga rulltrappsstrul under min heltid över jullovet.

Annars fascineras jag mest av mängden parfym som de lite mer bemedlade här ute i Danderyd och Täby förser sig med. Det riktigt osar in i spärrluckan när de springer förbi. Less is more people! Less is more! Sen är det också lite konstigt att det är så lungt, trots att "årets mest efterlängtade lön" (som metro beskrev det) kom idag.

ghost in the shell

Så har jag ägnat natten åt att se klart tv-serien baserad på Ghost in the shell. Jag är mäkta imponerad. Det var helt klart en av de bättre anime/tv-serierna jag sett. Varmt att rekommendera!
image28

oh dessa nätter

Ibland misslyckas vissa saker kapitalt. Man tror att något ska funka, men så vill det sig helt enkelt inte. Sömn kan verkligen vara en sådan grej. Vid ettiden i natt blev jag ruskigt trött, jag satt och kollade på ett avsnitt av familyguy och hade liksom svårt att hålla mig vaken, inte på tittar på tv-sätter, utan på det riktiga trötta sättet. Så jag gick helt enkelt och la mig. Tji fick jag. 

Klockan halv fem vaknar jag pigg som en lärka och kan inte somna om. Jag lyssnar på p1 (godmorgon världen) och diskar och fixar och försöker sedan en gång till. Det går liksom bara inte. Så jag bestämmer mig för att börja titta på tv-serien jag laddat ner. Den är baserad på Ghost in the shell (den heter till och med det, Ghost in the shell: stand alone complex) och jag måste säga att den är väldigt bra. Till att börja med kändes det lite som att de försökte trycka in en hel ghost in the shell-film på 25 minuter, men några avsnitt in i serien börjar skaparna kännas bekväma i formatet och skapar politiska intriger av rang. Det är en viktig skillnad mellan filmerna och serien. Filmerna är filosofiska och funderar kring frågor om mänsklighet med inslag av politiska intriger och deckargåtor medan tv-serien lägger tonvikten på det senare, med något enstaka inslag av frågorna som behandlas i filmerna. Nu har jag inte sett klart serien så jag ska inte ge någon slutgiltig recension, men början är helt klart lovande.

Idag börjar också den nya terminen. Ska fortsätta läsa östasiens politik och ekonomi, ett jäkligt spännande ämne. Tyvärr måste jag skriva en uppsatts. Något jag inte riktigt vet om jag har lust eller ork med. Framför allt för att jag inte har något bra ämne. Men, något lär jag väl komma på. Kanske om debatten i japan kring konstitutionens nionde paragraf. Nåja, det fixar sig väl.

Nu ska jag dock göra ett nytt försök att somna. Önska mig lycka till! Och god morgon på er allihopa.

angående apoteksmonopolet

Ekonomibloggen skriver väldigt bra om apoteksmonopolet och dess avreglering här. Rekommenderas varmt, hela bloggen rekommenderas för övrigt. Bra, lättfattligt och tydligt om ekonomi.

varierat

Idag på jobbet åt jag en näst intill perfekt apelsin. Det gjorde mig väldigt glad. Den var sådär lagom söt, inte alls sur och perfekt saftig. Minilycka.

Jag lyckades också läsa 120 sidor i pluggboken. Det gjorde mig nöjd.

Efter jobbet tog jag en promenad genom staden med sofia. Vi avslutade med kebab. Jäkligt trevligt faktiskt.

Och så har japanerna kommit på ett sätt att få jordgubbar att smaka choklad. Vilken fantastisk grej!

Sedär ett blogginlägg om bara bra grejer!

det är dags nu

snart är det omtenta. och jag jobbar på på jobbet. och den lilla tid jag är ledig orkar jag inte plugga så mycket som jag borde. men sånt här tenderar väl att lösa sig? det finns ju alltid fler dagar. men jag har insett hur hemskt mitt jobb är när man är dagkommenderad (man sitter på olika stationer varje dag) kombinerat med heltid och att byta från morgonpass till kvällspass efter varje ledighet. Det är ondskefullt. Det gör att man inte kan planera och att man helt lämnas ut till schemaläggarens vilja. En känsla som är allt annat än bra. Var var det jag läste om att en av nyckelpunkterna för att må bra på en arbetsplats är att känna att man har kontroll över sin situation? Jag minns inte, men jag är ganska säker på att det är så! Lyssna veolia. Idioter.

Jag hade i alla fall en trevlig tredagarsledighet. En extrajul hos mor och håkan, en spelkväll hos dennis och en söndag med fix och ordnande hemma och en trevlig kebab med sofia. Den avslutades med en hejdåöl med Daniel. Den jäkeln flyttar till London.

今日から新生活が始まります。

明けましておめでとうございます!

Gott nytt år allihopa!

(skämtet finns i rubriken).