att bota en bostadsbrist

DN "erfar" att hyrorna visst ska höjas. Det finns så få saker som gör mig så arg som den borgeliga majoritetens bostadspolitik. De tänker sig att "bota" underskottet av lägenheter i våra snabbt växande storstadsområden genom att helt enkelt göra det för dyrt för kreti och pleti att bo där. De är med andra ord inte välkomna. Det finns nog få effektivare sätt att skapa social segregation än just detta. Förpassa de fattiga till långt ut i förortens nedgångna* områden och låt de som har bo ifred i innerstaden. 

En bra politik skulle vara att satsa på att få igång nybyggandet och det fort. Vi behöver ett nytt miljonprogram. Det kanske inte låter så lockande, men med erfarenheterna från vad som gick fel förra gången tror jag att vi har rätt god chans att få till det en andra vända runt. Framför allt om vi ser till att förtäta bebyggelsen kring nuvarande bostadsområden. Bygg ut innerstaden helt enkelt, gör den större genom att förtäta alla närförorter och tunnelbaneförorter här i Stockholm. Det skulle vara en bra bostadspolitik. Som ger folk möjlighet att bo centralt (där vi uppenbarligen vill bo) till priser man förhoppningsvis har råd med.

En förtätning skulle dessutom ha massor med positiva miljöeffekter. Mindre behov av biltransport längre sträckor. Möjlighet till effektivare lösningar för infrastruktur. kollektivtrafik och allt annat en modern stad behöver.

*som tur är försöker de väl göra något åt det här, även om järvafältssatsningen på många områden är rätt tveksam.

Kommentarer
Postat av: Arktos

jag håller med dig - till hälften. Att införa marknadshyror skulle inte vara fel om man satsade på byggandet. Detta eftersom om det fanns fler attraktiva platser att bo på, särskilt utanför innerstan, så skulle inte hyrorna gå upp så mycket. Jag tror att marknadspriser är det det bästa men då krävs det att byggs mer. Ett stort problem med det system som finns idag är att kontakter blir sättet att få en lägenhet i
innerstaden, kontakter och pengar. Vilka är det som har dessa kontakter? Jag tror inte man kommer runt att de är de besuttna som får tag på det begärliga, alltså måste man se till att det finns mer begärligt.

Postat av: per

http://www.sutare.se/

Bok om hyresproblem

2008-02-09 @ 19:23:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback