kostnad för barn (och tankar däromkring)

Läser nu äntligen artikeln om barnafödande i Japan. Snubblar där över en ganska läskig siffra (men i mina ögon en väldigt bra förklaring till varför Japans födelsetal är så sjukt låga). Den beräknade kostnaden för att föda upp (ehm, uppfostra?) ett barn i Japan, med universitetsutbildning och allt är ¥28600000. Alltså, tjugoåttamiljonersexhundratusen yen. I svenska kronor är det nästan 1,7 miljoner. Det förutsätter dessutom att man alltid väljer de billigaste skolalternativen (det dyraste alternativet, med privatskolor och läkarutbildning är ¥63000000≈3,6 miljoner kronor), och inte skickar sina barn till juku (extraskolor) eller har dem på dagis. Alltså måste föräldrarna antingen bo med mor/farföräldrarna eller så måste någon (kvinnan) sluta jobba för att ta hand om familjen för att det ska gå. Så då tillkommer förlorad inkomst för kvinnan till kostnaden för barnet. 

Motsvarande kostnad i Sverige är cirka 1,1 miljon kronor, fram till artonårsdagen, den japanska siffran räknar med att barnet behöver försörjas av föräldrarna under sin utbildning då någon CSN-motsvarighet inte direkt existerar i Japan.I den svenska siffran är dock förlorad arbetsinkomst medräknad. Åtminstone enligt dinapengar.se som siffrorna kommer ifrån.

En sådan här enkel jämförelse kanske inte är helt rättvis, den tar ju inte in sådana faktorer som disponibel inkomst (som tenderar att vara högre i Japan) och liknande men säger ändå något om kostnaden att uppfostra ett barn. Och jag förstår verkligen om barn väljs bort när kostnaden blir så hög som den blir i Japan. Eller att man väljer kvalitet istället för kvantitet. 

Jag skulle tro att en stor anledning till att kostnaden är så olika är just de olika system som länderna har. I Sverige bärs en väldigt stor del av kostnaden för ett barn (skola, vård, omsorg) av samhället via staten. Vi bidrar dessutom direkt till att minska kostnaden för att ha barn med sådana saker som barnbidrag. Och även om jag själv inte är så förtjust i barn, jag vet varken hur man pratar med dem eller varför man skulle vilja göra det, förstår jag verkligen nyttan för att samhälle att stödja barnfamiljer. Effekterna kan bli rätt katastrofala annars. I exemplet Japan så beräknas andelen av befolkningen som är över 65 ha gått över 60% år 2050. Det blir dyrt för vilket samhälle som helst med en så stor andel av befolkning i en oproduktiv ålder. Det här är också en av anledningarna till varför invandring är så bra, det ger mer arbetskraft som dessutom inte kostad något att föda upp (så lite SFI och annat kan vi lungt kosta på oss).

Kommentarer
Postat av: anna kerstin

din hjärna tänker så bra tankar!

2008-02-28 @ 22:50:11
Postat av: Gwellmyn

Förutom SFI vore det ännu bättre om vi kunde få till bättre validering av utländska utbildningar. Den är visserligen bra, men kan bli så mycket bättre, då skulle många slippa ombilda sig och ta lån och komma ut i arbetslivet snabbare och bli en del av det ekonomiska hjulet. :)

Postat av: Kim

"jag vet varken hur man pratar med dem eller varför man skulle vilja göra det" \o/

2008-02-29 @ 15:23:04
Postat av: Arktos

Det är ganska självklart att systemet har effekt på hur man lever sitt liv. De nordiska länderna och Frankrike brukar framhållas när det gäller system som gynnar barnafödande. Jag tror jag läst om japaner som besökt sverige just för att lära hur man kan utforma systemen för att vända den demografiska trenden.

Där har ju japan också ett problem med den låga invandringen.

2008-02-29 @ 16:35:02
URL: http://bjornaxen.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback