i finland har man vapen (och här med och där med)

DN.se skriver om massvis om skolskjutningarna i Finland. Själv är jag inte så förfånad, det kändes mest som en tidsfråga innan det skulle hända här i den här delen av världen också. Sen tar de också upp att det på facebook bildats en grupp som sympatiserar med mördaren. Jag kan inte riktigt förstå den här grejen med att facebookgrupper blir nyheter. Som den där stoppa gatuvåldsgruppen. Det måste verkligen till något extraordinärt för att jag ska kunna tycka att det som händer på facebook är relevant eller intressant på något vis. Sen att de som skapat gruppen verkar rätt förvirrade i sin argumentation och antingen är facister (av vissa citat att dömma) eller bara dåliga provokatörer gör det hela än värre.

Jag håller dock med gruppen i två saker. Det som hände i Jokala är ett resultat av vårt samhälle, något vi måste inse. Det gör inte att man kan låta bli att fördöma handlingarna. Att mörda människor är liksom alltid fel. Jag delar också en viss sympati inför gärningsmannen. Hur mår en människa som utför ett sådant här dåd? Det andra jag håller med dem om är att det troligtvis är något som vi kommer få se mer av. Ju hårdare samhällen vi bygger, desto större skillnader mellan fattiga och rika, de med socialt kapital och de utan, desto mer sådana här dåd kommer att ske. Varje sån här händelse är en väckarklocka. Men, det känns som att vi vägrar vakna. Folk vill skylla det på vapenlagar eller enskilt störda individer. Det här är en fråga som är så mycket större.

Det kommer att ske igen. Vi kommer bli lika upprörda och förvånade och undra "hur kan sådant här få ske?" och ändå så tror jag inget kommer att ändras.

mina älsklingar är hemma!

Idag var jag hos björn och åt hästkött. Det var riktigt gott, kött och potatis och sås därtill. På väg hem därifrån lastade björn på mig de böcker han tagit hand om åt mig när jag var i Japan. Nu har jag kommit hem och packat upp den och äntligen känns det som att min bokhylla är någorlunda komplett igen. Hur kan man leva utan böcker så som: Understanding syntax, The worlds major languages, The Cambridge Encyclopedia of language och The Cambridge Encyclopedia of the World's Ancient Languages. Tack björn för att du tog så väl hand om dem.

På bussen hem råkade jag dock ut för något fruktansvärt. Jag satt i ett av sätena där man ser ut över hela bussen (man tittar bakåt liksom). Och där när jag som bäst sitter och skådar ut över bussen ser jag en fullvuxen man som efter det att han lagt på mobilen han talat i helt fräckt bara börjar peta sig i näsan. Det värsta är dock inte att det slutar där. Efter att han petat sig i näshålen så stoppar han in pekfingret i munnen och slickar av!!! Jag höll på att kräkas och det är nästan värre än incidenten med
den kissande mannen som vissa av mina trogna läsare kanske kommer ihåg? Fy.. Jag trodde det där med att äta snorkråkor var något man fick lära sig sluta med när man var typ ett eller två år. Det här kan det bli mardrömmar av. Det känner jag i hela kroppen.

elisabeth

idag försov jag mig. jag vaknade klockan två, samma tid på ett ungefär som jag stämt träff med göran. Som tur var hade han tagit lång tid på sig till gymmet så jag höll honom inte väntandes så länge. Vi åt sushi från Ki-mama hemma hos honom tillsammans med Björn och Malin. Vi pratade strunt och chockade Malin med exakt hur nördiga vi kan vara. Björn och Malin försvan så småningom iväg på ett samtal om globaliseringen. Jag och Göran pratade då starcraft och world of warcraft och lite annat strunt. Sen ringde Micke på väg hem från jobbet och undrade om vi alla ville gå på bio och se Elisabeth med honom. Jag kunde inte riktigt tacka nej trots min skraltiga ekonomi.

Så vi gick alla fem på bio och såg filmen. Även om jag inte tyckte lika bra om den som den första Elisabeth filmen så blev jag ändå väldigt tagen. Cate Blanchet är verkligen en fantastisk skådespelerska och hon kunde verkligen bära hela filmen, och rollen på sina axlar. Jag rekomenderar varmt filmen för de som gillade ettan.

Nu är jag hemma och tänkte "plugga" (läs ta en promenad). Sen ska jag försöka komma i säng och vakna mycket tidigare än idag.

supernintendo

En kort uppdatering gällande supernintendot. Det verkar inte ha tagit någon skada alls trots sin långa källarexil. Bilden nedan tog jag nyss när jag provspelade Final Fantasy V som hastigast. Woho!
image24

Supernintendo-grafik är verkligen något alldeles särskilt. Jag misstänker dock att dagens ungdomar inte alls förstår att uppskatta pixlar som ovan. Nostalgi nostalgi. Som något slags värdelöst vetande kan jag nämna att eftersom jag har ett japanskt supernintendo så har jag också japansk längd på handkontrollernas sladdar. Vilket betyder typ högst en meter. Nintendo fick ju anpassa längden till de mycket större amerikanska och europeiska vardagsrummen när maskinen släpptes här. Jag får dock sitta bisarrt nära tv-n när jag spelar.

Nu iväg till jobbet.

saker saker saker

Idag åkte jag hem till min bror och lyfte kartonger. Innehållet var varierande allt från rollspel, till mängder med porslin. Allting saker som förvarats i hans källare medan jag varit i Japan. Det var en hel del saker då det varje gång jag åkt iväg fyllts på med lite fler lådor. Vissa saker känner jag mig inte så jätteskyldig till, typ allt porslin, mycket var sådant som blivit över och hamnat i min källare under mammas och håkans ihopflytt och diverse andra flyttmanövrer genom åren.

Däremot fanns alla mina gamla rollspelsböcker där och massvis med saker från första gången jag var i Japan. Bland annat mitt supernintendo! Jag hoppas innerligt att det är i fungerande skick så att jag äntligen kan få spela secret of mana 2 (3, för er som kan er mana-historia).

Tack i alla fall för lånet av utrymme brorsan!

Ikväll ska jag också jobba. Eftersom jag numera har en fast position så vet jag att jag alltid jobbar nätterna i mörby centrum. Och det är helt förträffligt. Igårkväll han jag se 14 avsnitt Will & Grace, 1 avsnitt Ugly Betty och 1 avsnitt Babylon 5. Hur bra som helst.

Nu ska jag försöka få lite koll på lådorna och sortera grejer. För att sedan ta mig iväg till jobbet.