lediga dagar

Idag är jag ledig. Och tre dagar framöver. Känns jäkligt skönt faktiskt. Det är spännande med lediga dagar när jag jobbar så mycket och så konstigt som jag gör nu. Jag tvingas liksom få ändan ur och göra saker. Så idag har jag redan hunnit tvätta sex maskiner med tvätt och haft trevligt besök från Göran och Sofia. Vi pratade Changeling som vi tänkte dra igån en kampanj i. Kul kul.

Nu ska jag på middag hemma hos min mor och sen ut i natten. Vi får se vad det blir av det hela.

tunnelbana och rinkeby = sant?

Sitter på jobbet och läser om händelserna på Rinkeby och tenstas tunnelbanestation. Ungdomar har skjutit raketer och smällare inne på stationen. Även in i vagnar och på personal. Sjävklart är det oacceptabelt. och självklart måste SL göra något. Jag vet dock inte om stänga stationen (eller stationerna, om de bestämmer sig för att stänga Tensta också) är den bästa lösningen. Kanske förståelig på julaftonskvällen, när trafiken ändå är rätt begränsad och det är svårt att ordna fram ersättningstrafik.

Ali Esbati skriver i sin blogg om strukturell rasism och länkar det till att stationen kunnat hållas stängd så länge. Kanske har han en poäng i att problemet inte fått fortgå kring stationer befolkade med socioekonomiskt mer välbestälda grupper. Jag kan dock själv vittna om att stationer som Östermalmstorg och andra tätt trafikerade innerstadsstationer stängs ner då det bedöms nödvändigt. Det har hänt flera gånger när jag varit på jobbet att dessa stationer stängts ner på grund av extrema ordningsproblem, rån i närheten eller andra ordningsstörande händelser. Att det inte sker över flera kvällar på raken är väl att problemen inte återkommer på samma vis där. (Fast, en lördagskväll på östermalmstorg skulle nog lätt kunna sägas motsvara ett mindre krig i ordningstöringsgrad. Det är rätt otroligt hur mycket folk skriker, slåss, kräks och skräpar ner där).

Men, snarare än något annat tror jag att det handlar om SL som tar till en dålig lösning på ett svårt problem. Jag vet inte direkt hur det skulle kunna lösas, det är ju rätt mångbottnat i "utanförskap" (jag hatar det ordet) och allt sådant där. Anmärkningsvärt är det dock att Stockholms samlade poliser och väktare med hundpatruller inte kunnat hålla ordning. Vad det säger om ordningsmakten att de inte kan hålla koll på lite hulliganer, har jag ingen aning om. Det framstår i alla fall som lite märkligt. Jag menar, våld brukar ju trots allt funka, hur sorgligt det än är... En bra början till lösning enligt mig vore, i alla fall att om de bestämmer sig för att hålla stationen stängd, att sätta in en fungerande ersättningstrafik för Rinkebyborna. De borde inte behöva ha så mycket strul för något som några få ställer till med.

jobbet

Så efter en kort julledighet på en dag är jag tillbaka till jobbet. Det är ju inte alltid så jävla hett, men jag har åtminstone skaffat sladdlöst bredband till min dator så kommunikationsgraden är hög. Dessutom kan man alltid spela wow eller ladda ner en film, eller som jag gjorde i går se på program på svts utmärkta tjänst play. Jag såg helaköttfärsreportaget (programmet som gav oss billig och säker köttfärs) och det var spännande, även om jag inte ger så mycket för metaperspektivet i reportaget. Alltså den del där de filmar när de pratar på redaktionen hur de ska genomföra projektet. Varför är sådant där metatjafs så populärt just nu? Det är som de där öppna repetitionerna på dramaten och att alla bloggar om alla projekt de håller på med. Undrar ifall det har med idol och sådana program att göra, eller om de snarare är ytterligare symptom på det hela. Ibland tycker jag det är lite tröttsamt. Såg också ett reportage som hette "SMS från låneträsket" som handlade om SMS-lånen. Jag kanske tycker att de som de intervjuade där kanske hade sig själv att skylla i väldigt stor utsträckning, snarare än att det var företagens fel (därmed inte sagt att de inte förtjänar all möjlig hjälp). Det var en bra belysning av problematiken i ämnet och det upplystes om att i finland och USA så räknas utgifterna om till en ränta på årsbasis som måste redovisas. Något jag tycker borde göras i Sverige. Delen om ocker var också intressant och jag kan nog verkligen tycka att det finns ganska goda tecken på att det är en rätt ockerliknande verksamhet som de bedriver. Lånar man 1000 spänn och får betala tillbaka 1300 i en redan knacklig ekonomi är det nog rätt stor risk att man måste ta ett lån på 1000 nästa månad också för att kunna betala tillbaka, bara det att man har 300 kronor mindre totalt sett att röra sig på. Helt klart en enligt mig lite moralist problematisk företags idé...

(till nästa blogginlägg ska jag lära mig göra styckesindelning)

smålägenheter

Läste precis att stockholmshem reserverar massor med smålägenheter för unga. Ett mycket klokt beslut måste jag säga, framför allt med den motivering de gjorde det. Sånt gör mig glad.

lilla blomman

Tänk att vissa dagar är Blümchen bara så fantastiskt bra! Dagens självklara soundtrack är hennes låt "Unter'm Weihnachtsbaum".

Den briljanta texten återges nedan:

Sehnsucht
Tut so weh
Ich freu mich so auf's Wiedersehn
Ich frag' mich
Wo du grade bist
Und ob Du mich
Auch so vermisst
Unterm Weihnachtsbaum
Da liegt ein Herz fr Dich
Fr Dich
Wir haben uns so lieb
In meinem Traum
Nur Du und ich
(Unterm Weihnachtsbaum)
Lichter an jedem Baum
Freude strahlt aus jedem Raum
Und Trnen fallen
In den weissen Schnee
Wann werde ich Dich wiedersehn
Unterm Weihnachtsbaum...
Draussen
fngt es an zu schneien
Wann wirst Du endlich
Wieder bei mir sein
Unterm Weihnachtsbaum...
Unterm Weihnachtsbaum...
Draussen
fngt es an zu schneien
Wann wirst Du endlich
Wieder bei mir sein

Återigen, en riktigt God Jul önskar jag er alla.


globalisering

Jag hade i uppgift i skolan att skriva en uppsats och sammanfatta globaliseringen ur några aspekter (social, ekonomisk och kulturell närmare bestämt). Jag är ingen hejare och inte direkt påläst på den process som globalisering innebär, så det var intressan att läsa lite mer om det.

Jag är knappast någon globaliseringsmotståndare, som socialister ofta förväntas vara, utan tycker att det i grund och botten är en bra process. Jag tycker den verkar skapa bra tillväxt och förhoppningsvis minska betydelsen av gränser och öka folks möjligheter att ta sig dit de vill. Jag ser dock en del ganska stora problem med det här. Dels minskar demokratins vikt. När makten överförs till pengar och kapital i än högre grad så minskar det gemensamma inflytandet, det vill säga de medellösa förlorar makt. Ett enligt mig väldigt stort problem. Nära kopplat till det är den ekonomiska fördelningen.

Globaliseringen tenderar att fördela välståndet väldigt ojämnt mellan olika grupper. Gini-koefficienterna tenderar att öka i takt med globaliseringen. Och när utbildning, välfärd och information och media dras med i samma kostnads-, vinst- och effektivitetstänkande som resten av ekonomierna kan det ge ganska drastiska effekter. Det som lönar inom de områdena är det som i slutändan kommer produceras något som kan komma att lämna svaga grupper med små, eller inga, ekonomiska medel utanför samt skapa likriktning och konformism inom information och utbildning.

Och att lämna folk utanför är något som globaliseringen gör. Alla människor får inte del utav allt det goda som globaliseringen medför. Trots all ny teknik som tillgängliggör information och globalt kulturellt utbyte, kunskap och trots den starka ekonomiska tillväxten så skapas i takt med globaliseringen en underklass bestående av människor som inte får tillgång till allt detta. Det är de fattiga arbetslösa och hemlösa i rika västländer, det är landlösa och arbetslösa, de utan tillgång på rent vatten i utvecklingsländer, de helt utan egna medel. Dessa människor lämnas helt utanför globaliseringen. De har inga medel att flytta och söka sig till bättre ställen och mycket små eller inga chanser att skapa sig ett bättre liv på plats. Dessutom som ett resultat av marknadsanpassningen av sociala sektorer så kanske det inte ens längre anses lönsamt att producera välfärd för dessa grupper. Det är reella sociala risker som globaliseringen medför.

dan före dan

Så är den här. I morgon är det så julafton. Och här hemma är julklapparna inslagna, städningen halvfixad och jag är allmänt redo. Dessutom har jag mitt i uppståndelsen köpt en julskinka som jag nu lite funderar på om den går att griljera med microns grillfunktion, eller om jag måste ta med den hem till mamma och griljera den på självaste dopparedan.

I alla fall, från mig alla. Till er alla, en riktigt God Jul

mer nörderier

Idag var det rollspel hemma hos Jocke som gällde. En rafflande omgång shadowrun. Den innehöll allt som en omgång behöver innehålla. Förvirrande intriger, zombies, en regnig djungel och mycket annat. Tyvärr han jag inte avancera plotten så långt som jag tänkt. Så nu hoppas jag vi ska kunna spela en gång till innan det är dags att prioritera Tobias svavelvinterkampanj. Åhh. Eskapism det är så bra.

Appråpå eskapism så var jag med modey (åsa) och dani på karaoke på kickis häromdagen. Kickis är mytomspunnet som ett av de värsta ställena i stan, vilket det verkligen levde upp till. Bartendern förolämpade mig och var elak. På väggarna hade de satt upp utdrag ur tidningar där de fått tre plus av city i betyg. Wow, tre plus liksom. Modey skrev i alla fall om hur karaoken upplevdes och jag håller precis med. Bäst var när den lite äldre kvinnan sjöng. Hon kanske inte var perfekt i tekniken, men det var rent och så jäkla bra. Som om hon haft sången inom sig så länge och bara sjöng ut sina drömmar. Hon passade egentligen inte in. Hade smygit dit strax innan karaoken öppnade, spelat lite jack-vegas automat, tagit en drink och gått runt lite. Sen så började karaoken och då sjöng hon för oss. Så jävla fint.

Imorgon måste jag få plugg gjort. Jag ser verkligen inte fram emot det. Puh.

Har märkt att blogg.se inte funkar bra med safari. jag som bytt webbläsare och är så nöjd. Måste jag byta tillbaka webbläsare eller bloggtjänst?

jag hatar dig med

Igår var jag på konstutställning med Göran och Micke. Vi såg "In hate we trust" på Diselverkstaden. Jag tycker att i princip alla borde gå och se den. Otroligt starka bilder om hatet mot homosexuella, bisexuella och transpersoner (och även andra svaga grupper i förlängningen). Det är viktig konst.

Sen idag, efter att ha nördat mig med björn på dagen, ätit god julkorv hos min mor på kvällen så var jag och såg oviktig konst. Nämligen biofilmen Beowulf. Jag vet inte om den var så mycket att hänga i julgranen, men den var lite kul. Tyvärr var biosalongen som vanligt fylld med idioter som pratade som om det var deras vardagsrum och dessutom med otroligt korkade kommentarer. Dö liksom. De påminde mig om inte annat om varför det ytterst sällan är värt att pröjsa 90 spänn för bio.

hushållet

jag har märkt en sak. jag tycker inte det är så farligt att diska. det är ganska rogivande. så utav alla hushållssysslorna måste jag säga att det är min favorit. däremot damsuga och tvätta är nog det värsta jag vet. särskilt att damsuga. därför är det skönt att bo så litet som jag gör nu. det blir aldrig särskilt jobbigt eller mycket att damsuga.

nörderier

Hade ove och jocke här på nörderier idag. Bra saker. Vi spelade war of the rings. Ett krigsaspel där man helt enkelt spelar kriget i sagan om ringen. Jag vann genom att lyckas med konststycket att få frodo fram till den där vulkanen och slänga i ringdjäveln. Hur bra som helst. Bilder nedan för den intresserade:


sverigedemokraterna

Herrejösses. Läste precis en intervju med sverigedemokraternas talesman för arbetsmarknadspolitik. Väldigt läsvärd. Den tydliggör verkligen vad det är för några slags människor som sitter i det partiet, vad de står (eller kanske snarare inte står för) och hur otroligt intetsägande deras "ideologi" är. Det är liksom bara en konstig blandning av konservatism och konstigt svammel om svenskhet och annat tjafs... Jag är för trött för att formulera mig väl, läs istället blogginlägget som jag fick länken ifrån.

dagarna som gått

jag lyckades plugga idag. det kändes bra att ta igen lite av alla de föreläsningar jag missat. varför tryter alltid orken i december liksom? annars har jag spelat wow och haft göran på besök. Jag lyckades laga mat som innehöll flera ingredienser (för att vara exakt: chili, vitlök, champinjoner, zuchini, soltorkade tomater, mozarella, kräm fräsch och pastapinnar+salt,peppar och pizzakryddor). Jag blir alltid lite förvånad när jag gör något sådant.

Vi pratade om rätt mycket jag och Göran. Om olika ismer, om att studera på högskola och definera sig som akademiker, samt lite om konst och vårt förhållande till det. Jag fick nog lite kläm på olika saker. Tankar som behöver mogna. Men, det var bra samtal.

Igår åt jag kebab med anna kerstin och ojade mig över min potentiella diabetes/sömnápne/blodbrist/någon hitintills inte särskilt väldokumenterad cancerform och lite andra sjukdomar jag skulle kunna ha. Vi promenerade runt lite, köpte yogurt med lakrits i hötorgshallarna. Goda téer på tehuset och så vidare. Det var mycket skratt. Kom hem och somnade tidigt. Sov sen jättelänge. Det behövs i så här mörka tider.

På tal om sömn. Kanske skulle jag gå och lägga mig nu?

what's new

hej och hå. som ni kanske märkt var det väldigt väldigt länge sedan jag bloggade senast. Nåja shit happens. Jag tänker försöka låtsas som ingenting och fortsätta som vanligt.

Idag kom min väldigt dyra men, trevliga kurslitteratur. Så nu måste jag börja plugga på riktigt igen. Dessutom är det tack vare de här böckerna som inte gick att hitta outlånade på något bibliotek som min ekonomiska kalkyl för månaden sprack och jag står här rätt så fattig igen. En students liv liksom.

Det är ju snart jul också, vilket många finner trevlig. Jag är lagom entusiastisk. I alla fall så har min kompis Gwellmyn en egen julkalender jag kan rekommendera. Kul läsning om man är det minsta NES-nostalgisk.